วันเสาร์ที่ 29 มกราคม พ.ศ. 2554

การทำขนมลา


การทำขนมลา
ส่วนประกอบ
1. แป้งข้าวเจ้า
2. น้ำตาลทราย
3. น้ำผึ้ง
4. น้ำมันมะพร้าวใหม่ๆ (หรือน้ำมันอื่นๆ)
5. ไข่ต้ม (ใช้เฉพาะไข่แดง)

วิธีการทำ
• ล้างข้าวเจ้าให้สะอาดแล้วหมักลงกระสอบจูดทิ้งไว้ 2 คืน ครบกำหนดนำออกล้างให้หมดกลิ่น โม่เป็นแป้งแล้วบรรจุลงถุงผ้าบางๆ แขวนหรือวางไว้ให้สะเด็ดน้ำ พอหมาดนำไปวางราบลง หาของหนักๆ วางทับเพื่อให้แห้งสนิท นำแป้งที่แห้งแล้วนั้นไปตำให้ร่วน ใส่น้ำผึ้งคลุกเคล้าจนเข้ากันดี เอามือจุ่มโรย(ทอด)ดู เมื่อเห็นว่าเป็นเส้นดีและโรยได้ไม่ขาดสายก็ใช้ได้ ลองชิมดูรสจนเป็นที่พอใจ

• โรยทอดด้วยกระทะขนาดใหญ่ ไฟอ่อนๆ เอาน้ำมันผสมไข่แดงทาให้ทั่วกระทะ พอกระทะร้อนได้ที่ ตักแป้งใส่กะลามะพร้าวหรือขันหรือกระป๋องที่ทำขึ้นอย่างประณีตสำหรับโรยแป้งโดยเฉพาะคือเจาะก้นเป็นรูเล็กๆ จนพรุน

• วิธีการโรยก็วนไปวนมาให้ทั่วกระทะ หลายๆ ครั้ง จนได้แผ่นตามต้องการ สุกแล้วใช้ไม้ปลายแหลมพับตลบนำมาวางซ้อนๆ กันให้สะเด็ดน้ำมัน โรยแผ่นใหม่ต่อไป อย่าลืมทาน้ำมันผสมไข่แดงทุกครั้งไป

Making Khanom La
Composition:
1. Flour
2. Granulated sugar
3. Honey
4. New coconut oil. (Or oil other).
5. Boiled eggs (yolks only).

How to do:
• Wash rice thoroughly and then fermented into sacks Jude left two nights due to wash out the smell out. A flour mill, then packed into a thin cloth bag. Hang or place the drain Moist enough to drop down flat by the heavy overlay to dry. The dough is dry and crumbly to the pound. Add honey and mix well. Sprinkle dipped his hand (fried), see when that line is good, and sprinkle it is not lack of call. Flavor and taste more palatable

• Sprinkle a large frying pan with oil mixture slowly over egg yolk paint pan. Pan, heat enough that Add flour, coconut shell or scoop, or cans Khan made a fine powder for sprinkling, especially the bottom of the drill small holes and porosity.

• How to sprinkle it around the circle of the pan several times until the desired sheet. Cooked using a pointed wooden folding tong negative put piled. Well to drain. Sprinkle a new sheet to do not forget to apply oil mixed with egg yolks every time.



2 ความคิดเห็น: